Träningsläger med Utvecklingsgruppen

Den 25–27 oktober i år hade Svenska dartförbundets Utvecklingsgrupp ett av sina gemensamma träningsläger, denna gång i Norrtälje Dartcenters lokaler i norra Stockholm. Den mycket lyckade gruppen som är tänkt för dartspelare som är intresserad av att utveckla sitt spel. Vi vill uppmärksamma gruppen så alla ska veta att den finns samt vad det innebär att delta och hur man går till väga för att ingå i den. Nedan kan ni läsa ett ”litet” sammandrag av Benny Bresciani:

Rapport från Utvecklingsgruppens träningsläger!

——————————-

Efter två dagars intensivt dartkastande under den gångna helgen är Utvecklingsgruppens träningsläger i Norrtälje nu avslutat för den här gången.

Som nämnts i ett tidigare inlägg var den ansvarige för Svenska Dartförbundets sociala medier (dvs jag ) denna gång inbjuden att delta under helgen. Resultatet syns här i ett – minst sagt långt – inlägg kring helgens aktiviteter och arrangemang, utifrån mitt personliga perspektiv.

Innan vi går in på själva träningslägret ska vi dock ägna en kort stund åt att reda ut vad Utvecklingsgruppen egentligen är.

——————————-

Vad är Utvecklingsgruppen?

——————————-

Utvecklingsgruppen ingår i Svenska Dartförbundets spelarutvecklingsarbete och är öppen för alla medlemmar över 18 år (oavsett nivå) som har en genuin vilja och ambition att utvecklas som dartkastare.

Tillsammans med Utvecklingsgruppens ansvarige ledare, Peter Sajwani, erbjuds gruppens medlemmar ett individanpassat träningsprogram framtaget av Peter i fyra steg som syftar till att ge spelaren en stabil grund för sin utveckling som dartkastare.

Programmet innefattar praktiska dartövningar, viktiga mentala tekniker samt skapandet av individuella process- och prestationsmål, som används av spelaren i den egna träningen hemma eller i den reguljära träningslokalen. Spelarens träningspass och resultat loggas (via GoDartsPro) och följs kontinuerligt upp, vilket ligger till grund för de fysiska träffarna i form av gemensamma träningsläger som genomförs två gånger per år.

Att vara med i Utvecklingsgruppen är kostnadsfritt, och det krav som ställs är att man är villig att ta eget ansvar för sin träning genom att avsätta minst 3–4 timmars träningstid i veckan till sin utveckling. Att avsätta denna tid veckovis för dartträning är en förutsättning för att kunna träna strukturerat och kontinuerligt och på sikt nå de uppsatta målen inom ramen för Utvecklingsgruppens program.

Sedan gruppen startades har inte mindre än 111 olika spelare från hela landet deltagit i Utvecklingsgruppen träningsprogram och vidareutvecklats som dartspelare.

Med återkommande medlemmar är det mer än 150 spelare. Anton Östlund, Björn Lejon, Milou Emriksdotter, Sandra Augustsson är bara några kända namn av tidigare medlemmar från gruppen.

Är du redo att bli en av dem som aktivt tränar inom ramen för Utvecklingsgruppens struktur? En länk med kontaktinformation finns i slutet av detta inlägg.

——————————-

Utvecklingsgruppens träningsläger (dag 1)

——————————-

Den 25–27 oktober i år hade Svenska dartförbundets Utvecklingsgrupp ett av sina gemensamma träningsläger, denna gång i Norrtälje Dartcenters lokaler i norra Stockholm.

Det blev en helg med mycket skratt! Helgen var också fylld med tid för umgänge och – framför allt – mycket dartkastande i form av singelmatcher, dubbelmatcher och lagmatcher i olika konstellationer, tävlingar och cuper.

Träningslägret inleddes på fredagen med fokus på att låta deltagarna lära känna varandra genom en så kallad Mingel-Cup. I denna delades Utvecklingsgrupps olika deltagare (samt några inbjudna spelare för att jämna till antalet) in i fyra fyrmannapooler där alla mötte alla i singelmatcher. När poolspelet var slut bildade ettorna och tvåorna i respektive pool ett dubbelpar, liksom treorna och fyrorna i varje pool. Från att ha varit en singel cup övergick det hela nu till en slutspelsstege i form av en dubbel cup.

Konceptet, där cupen startar som singel cup och sedan övergår till dubbel cup, är spännande och intressant. Som ”Mingel-och-lära-känna-varandra-cup” fungerade formatet mycket bra. När kvällen var slut hade jag inte vunnit en enda singelmatch , men lärt känna de andra deltagarna på ett trevligt och enkelt sätt via cupens format!

De som gick vinnande ur fredagens event var dubbelparet Petri Tynys och Stefan Granlund! Stort grattis!

——————————-

Utvecklingsgruppens träningsläger (dag 2)

——————————-

Den andra dagen inleddes med föreläsningar diskussioner med reflektioner till gruppen av Peter Sajwani. Peter gick igenom det fyra stegs individuella program som Utvecklingsgruppen arbetar utifrån när det gäller delmål, processmål, prestationsmål med slutmål. Vikten av kroppsspråkets betydelse. Hur man skapar ett självförtroende (förtroende till sig själv) genom att kontinuerligt uppnå sina delmål vilket leder till vinnarskalle.

Peter berättade om vikten av mental träning med visualiserade målbilder till hjärnan och delade med sig av sina egna upplevelser av mental press och hantering av denna från sin aktiva tid som svensk elitspelare. Hjärnans makt över kroppen och hur våra tankar kan vara skapande. Hur allting sker två gånger från att vi först skapar en tanke till att sedan göra tanken till verklighet. Yttre framgång är beroende av inre framgång och resan börjar alltid inifrån är något som jag verkligen tog med mig.

Peder Liljemon delade frikostigt med sig av sina erfarenheter kring idrottens psykologi från sin tid som tränare för ungdomslag i basket, samt sina egna upplevelser inom darten. Han lyckades till och med få in ett experiment kring visualisering och ideomotoriska effekter som vi alla fick testa. Spännande och intressant!

Efter det teoretiska blev det åter tid för dart där medlemmarna i Utvecklingsgruppen fick öva individuellt matchspel i praktiken med ett set 501 på finalbana med Caller. Alla fick välja sin egen walk on sång när man ropades upp för att infinna sig och ta sin plats på den magiska finalbanan. Matcherna var av typen ”Solo501” där man möter en osynlig spelare och behöver checka ut inom ett visst antal pilar för att vinna matchen. Alla medlemmar hade fått ett visst antal pilar att kliva på genom sina resultat från träningsprogrammet man genomfört med gruppen.

Den inbjudna callern var ingen mindre än Christoffer Wikstrand! Den enda svensk som regelbundet agerar caller för PDC! Att Christoffer ställde upp gav en extra dimension, vilket var kul! Samtliga spelare filmades under sina respektive set för att senare kunna gå tillbaka och studera allt från kastteknik till hållning, samt vilka signaler de sänder ut när de exempelvis missar eller träffar sitt mål på tavlan.

Matchspelet och övningarna fortsatte sedan under resten av kvällen (med en välbehövlig paus för middag) med singelspel, dubbelspel och lagspel. De olika lagen bestod av Lag Rött, Lag Vitt, Lag Svart samt ”Lag Utmanarna”, dvs ett extra lag bestående av inbjudna spelare för att få till ett jämnt antal lag.

Kvällen bjöd på många spännande matcher på både individuell nivå och på lag nivå. När krutröken lagt sig efter träningslägrets lördag var det Lag Svart som till slut stod ensamma kvar som segrare! Stort grattis!

Kvällen avslutades sedan med en prisceremoni där det vinnande laget förutom fina priser också fick skåla i välförtjänt (alkoholfri) skumpa!

Efter en lång dag och kväll fylld med dart var det till slut alltså dags för utvecklingsgruppens medlemmar att samla ihop de sista krafterna och promenera bort till hotellet för en välförtjänt natts sömn, innan respektive deltagare morgonen efter började resan hemåt till sina olika delar av landet.

——————————-

Några reflektioner och sammanfattande ord.

——————————-

Det var onekligen en positiv upplevelse att få vara med på Utvecklingsgruppens träningsläger. Inte bara för att på nära håll få se medlemmarnas ambition och målmedvetenhet i sitt darttränande utan också för att de olika övningarna, föreläsningarna och reflektionerna, som gav mig ny motivation kring mitt eget dartkastande.

Som den teoretiska vetenskapsnörd jag är hade jag gärna sett att träningslägret fortsatt även på söndagen med ännu mer diskussioner och reflektioner kring psykologi och mental träning, men på det hela taget tycker jag att balansen mellan teori och praktik var bra.

Det som i slutänden blir mitt bestående minne från helgen var hur väl alla spelarna stöttade varandra och vilken fin sammanhållning man kunde se mellan de olika deltagarna, trots att gruppen spelmässigt hade deltagare på helt olika nivåer. Kul att se hur darten förenar människor och är en positiv kraft i mötet mellan människor.

Jag vill därför avsluta det här långa inlägget med ett stort tack till Peter Sajwani och alla deltagare som var på plats i helgen. Tack för ett fint mottagande och för en supertrevlig helg!

Vänliga hälsningar

Benny Bresciani

(SvDF:s sociala medier)

———————————

Vill du bli en del av Svenska Dartförbundets Utvecklingsgrupp. Mer information hittar du här!

Rulla till toppen