Antagna på årsmötet 2022-05-21
Stadgar
FÖRKORTNINGSFÖRKLARING:
WDF | World Dart Federation | RF | Svenska Riksidrottsförbundet |
SvDF | Svenska Dartförbundet | RS | Riksidrottsstyrelse |
FS | Förbundsstyrelsen | DF | RF/SISU-distrikt |
SDF | Special distrikts förbund | RIN | Riksidrottsnämnden |
Kapitel 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
§ 1 ÄNDAMÅL
Svenska Dartförbundet (SvDF), som är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation, och dess medlemmar har till uppgift att bedriva, sprida och utveckla dartsporten i Sverige.Dartsporten ska organiseras efter demokratiska principer, och på ett sådant sätt att den i möjligaste mån blir tillgänglig för alla.SvDF ska följa idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar, och däribland verka för en dopingfri idrott i linje med RF:s och World Dart Federations (WDF) bestämmelser och riktlinjer samt motverka matchfixing och alla former av diskriminering.
§ 2 SAMMANSÄTTNING
SvDF består av de ideella föreningar som enligt 5 kap. 1 § har upptagits som medlemmar i SvDF.
§ 3 TILLHÖRIGHET
SvDF, som bildades 1973, är medlem i RF sedan 2010 samt WDF. SvDF, dess olika organ samt förtroendevalda, utövare, ledare och funktionärer ska följa dessa organisationers stadgar samt i förekommande fall bestämmelser och beslut
§ 4 BESLUTANDE ORGAN
SvDF:s beslutande organ är förbundsstämman, extra förbundsstämman och förbundsstyrelsen (FS).
§ 5 SPECIALDISTRIKTSFÖRBUND (SDF)
SvDF:s regionala organ är SDF.
§ 6 STADGEÄNDRING
6:1 För beslut om tillägg till eller ändring av dessa stadgar med vardera minst 2/3 av antalet avgivna röster, bifaller ett sådant förslag.
6:2 För ändring av 6 § och 7 § i dessa stadgar krävs att två på varandra följande ordinarie förbundsstämma, med vardera minst 2/3 av antalet avgivna röster, bifaller ett sådant ändringsförslag.
§ 7 UPPLÖSNING AV SVENSKA DARTFÖRBUNDET
7:1 För beslut om upplösning av SvDF krävs att två på varandra följande ordinarie förbundsstämma, med vardera minst 2/3 av antalet avgivna röster, bifaller ett sådant förslag.
7:2 I beslut om upplösning av SvDF ska anges att förbundets tillgångar ska användas till ett bestämt idrottfrämjande ändamål.
§ 8 STADGETOLKNING
Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsett i stadgarna, ska frågan hänskjutas till nästkommande förbundsstämma eller, i brådskande fall, avgöras av FS.
§ 9 BESLUT OCH OMRÖSTNING
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller, om så begärs, efter omröstning (votering).
Med undantag för de i 1 kap. 6 § och 7 § nämnda fallen, som kräver kvalificerad majoritet, avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet. Enkel majoritet kan vara antingen absolut eller relativ.
Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den (de) som erhållit det högsta antalet röster är vald (valda) oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet avgivna röster.
För beslut i andra frågor än val krävs absolut majoritet, vilket innebär mer än hälften av antalet avgivna röster.Omröstning ska ske öppet. Om röstberättigat ombud begär det ska dock val ske slutet.
I det fall två förslag erhåller lika röstetal och det ena förslaget innebär bibehållande av status quo, ska detta förslag anses vara beslutat.I det fall två förslag erhåller lika röstetal och ingetdera förslaget innebär bibehållande av status quo, ska det förslag anses vara beslutat, som mötesordföranden biträder utifrån en bedömning av vad som anses bäst bibehålla status quo.
Beslut ska bekräftas med klubbslag.
§ 10 FIRMATECKNING
Förbundets firma tecknas av FS eller, om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt eller var för sig.
§ 11 HEDERSUTNÄMNINGAR
Till hedersmedlem i SvDF får utses person som genom förtjänstfulla insatser som spelare eller funktionär utvecklat dartsporten i Sverige. Hedersmedlem i SvDF är befriad från avgift vad avser licensiering i SvDF.
Hedersmedlem får nomineras till FS av förening, SDF eller FS. Utnämning av hedersmedlem utses vid förbundsstämman vart femte år i samband med jubileumsår.
§ 12 VERKSAMHETS- OCH RÄKENSKAPSÅR SAMT ARBETSÅR
Förbundets räkenskapsår och verksamhetsår omfattar tiden fr.o.m. den 1 januari t.o.m. den 31 december.
FS arbetsår omfattar tiden från ordinarie förbundsstämma t.o.m. nästpåföljande ordinarie förbundsstämma
Förbundets licensår (tävlingssäsong) löper fr.o.m. den 1 augusti t.o.m. den 31 juli.
§ 13 ARBETSTAGARES VALBARHET
Arbetstagare inom SvDF och SDF får inte väljas till ledamot av FS eller SDF-styrelse, Disciplinnämnden eller SvDF:s eller SDF:s valberedning.
Arbetstagare inom förening får inte väljas till ledamot av föreningens styrelse eller till revisor i föreningen eller till ledamot i föreningens valberedning.
Arbetstagare inom RF:s organisationer får inte vara revisor eller revisorssuppleant i förbund.
§ 14 MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR
Rätt att delta i tävling om RF:s mästerskapstecken – SM och JSM samt DM och JDM- har dels svensk medborgare som är medlem i en SvDF ansluten förening, dels icke svensk medborgare om denne är medlem i sådan förening och är stadigvarande bosatt i Sverige sedan minst ett år.
§ 15 SAMMANSÄTTNING AV FÖRBUNDSSTYRELSE OCH ÖVRIGA ORGAN
SvDF, dess SDF och föreningar ska verka för att styrelser, valberedningar, kommittéer och andra organ får sådan sammansättning att mångfald, inklusive jämställdhet mellan kvinnor och män nås och att ungdomar ingår.
FS ska bestå av fem (5) ledamöter med könsfördelningen 40/60, varav en ordförande, en vice ordförande, en kassör, och två ledamöter som bör representera olika SDF. Härutöver ska även fyra suppleanter finnas.
Disciplinnämnden, som väljs av förbundsstämman, hanterar som första instans, bestraffningsärenden enligt 14 kap. RF:s stadgar. Nämnden, med en könsfördelning 40/60, ska bestå av fem ledamöter, varav en ordförande och fyra övriga ledamöter. Minst två ledamöter bör ha en juridisk utbildning och yrkeserfarenhet. Disciplinnämndens beslut får överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN).
Valberedningen ska bestå av fyra ledamöter, varav en ordförande och tre övriga ledamöter, valda av förbundsmötet med könsfördelningen 50/50.
§ 16 SKILJEKLAUSUL
Talan i tvist där parterna är, eller när omtvistat rättsförhållande gällde var, enskild medlem, funktionär, förening, IdrottsAB, SDF, RF, RF-SISU-Distrikt, SF, Antidopingstiftelsen eller Antidoping Sverige AB får inte väckas vid allmän domstol. Sådan tvist ska, utom ifall då annan särskild ordning är föreskriven i dessa stadgar eller RF:s stadgar, avgöras enligt ett av RS fastställt reglemente för Idrottens skiljenämnd.
Talan måste anhängiggöras senast inom två år från tvistens uppkomst.
Kapitel 2 FÖRBUNDSSTÄMMA
§ 1 OMBUD
Förbundsstämman består av ombud för föreningar inom SvDF.
Föreningens ombud innehar samtliga föreningens röster. Förening skall inge fullmakt för ombud. Endast ombud har rösträtt. Ombud får ej överlåta sin rösträtt.
Uppgift på ombuds namn skall vara förbundsstyrelsen tillhanda senast två dagar före förbundsstämman.
Endast föreningar som fullgjort sina stadgeenliga skyldigheter gentemot SvDF och i tid erlagt medlemsavgift och andra avgifter till SvDF har rösträtt
§ 2 RÖSTRÄTT
Vid förbundsstämman har varje förening som i rätt tid erlagt medlemsavgift och andra avgifter samt även i övrigt fullgjort sina stadgeenliga skyldigheter gentemot SvDF rösträtt. Varje röstberättigad förening har en-6-röst och ytterligare en röst för var tionde registrerad licensierad föreningsmedlem per den 31 december föregående kalenderår; dock som mest fem röster.
Det åligger FS att senast den 21 januari varje år delge föreningarna upprättad röstlängd som gäller för tiden fr.o.m. den 1 januari t.o.m. den 31 december.
a. BESLUTSMÄSSIGHET SAMT YTTRANDE- OCH FÖRSLAGSRÄTT
Förbundsstämman är beslutsmässig med det antal röster som är närvarande eller finns representerade via fullmakt på årsmötet.
Yttrande- och förslagsrätt vid förbundsstämma tillkommer förutom ombuden – FS ledamöter, revisorerna och ledamöter i SvDF:s kommittéer samt motionär i vad avser egen förenings eller SDF:s motion.
Yttranderätt tillkommer RF:s representant samt, med förbundsmötets enhälliga samtycke annan närvarande.
Vid förbundsstämma får registrerade medlemmar (representanter för föreningar, representanter från SDF närvara.
b. TIDPUNKT OCH KALLELSE TILL FÖRBUNDSSTÄMMA
Förbundsstämma som är föreningens högsta beslutande organ, ska hållas före utgången av maj månad på tid som styrelsen bestämmer. Styrelsen beslutar tidpunkt och om årsmötet ska hållas på en fysisk plats och/eller med elektronisk uppkoppling mellan deltagarna.
Kallelse till stämman utfärdas av FS senast två månader före mötet dels genom kungörelse på förbundets officiella hemsida, dels genom utskick till SDF och föreningarna.
Förslag till föredragningslista för stämman, verksamhetsredovisning och årsbokslut, verksamhetsinriktning och ekonomisk plan för kommande period samt FS:s förslag (propositioner), liksom inkomna motioner till förbundsstämman, vilka ska vara åtföljda av FS:s yttrande, ska senast 28 dagar före mötet publiceras på förbundets officiella hemsida samt sändas till SDF och föreningarna.
Beslut i fråga av större ekonomisk betydelse får inte fattas om den inte finns med i kallelsen till stämman.
c. ÄRENDEN VID FÖRBUNDSSTÄMMA
Förbundsstämmans förhandlingar öppnas av förbundsordföranden eller, vid förhinder för hen, vice ordföranden.
Vid förbundsstämman ska följande ärenden behandlas och protokollföras:
1. Upprop samt fastställande av den av FS upprättade röstlängden.
2. Val av mötesordförande.
3. Val av protokollssekreterare.
4. Val av två protokollsjusterare att jämte mötesordföranden justera mötesprotokollet.
5. Val av två rösträknare.
6. Fråga om kallelse till mötet skett på rätt sätt och inom rätt tid.
7. Fastställande av föredragningslista för mötet.
8. Behandling av FS verksamhetsberättelse och årsbokslut.
9. Behandling av revisorernas berättelse för samma tid.
10. Fråga om ansvarsfrihet för FS:s förvaltning för det gångna året.
11. Fastställande av medlemsavgifter och eventuella andra avgifter till SvDF.
12. Behandling av FS förslag till verksamhetsinriktning och ekonomiskt plan för kommandeverksamhetsår.
13. Behandling av FS förslag samt inkomna motioner.
14. Val på två år av förbundsordförande tillika styrelsens ordförande.
15. Val på två år av vice ordförande i FS.
16. Val på två år av kassör (förbundsordförande och kassör väljs växelvis).
17. Val på två år av två övriga styrelseledamöter vilka bör företräda två olika SDF (väljs växelvis).
18. Val på två år av fyra suppleanter vilka bör företräda fyra olika SDF (väljs växelvis).
19. Val på två år av en auktoriserad eller godkänd revisor.
20. Val på ett år av en medlemsrevisor (lekmannarevisor) samt en ersättare för denne.
21. Eventuella fyllnadsval för återstoden av mandattiden vid funktionärs förtida frånträde.
22. Val av fem ledamöter i Disciplinnämnden, varav en ordförande på ett år samt fyra övriga ledamöterpå två år (övriga ledamöter väljs växelvis).
23. Val på ett år av fyra ledamöter i valberedningen, varav en ordförande och tre övriga ledamöter.Ledamöterna bör företräda fyra olika SDF.
24. Beslut om val av ombud till RF:s stämma och ett erforderligt antal suppleanter.
25. Mötets avslutande
d. FÖRSLAG TILL ÄRENDEN ATT BEHANDLAS VID FÖRBUNDSSTÄMMA
Medlemsförening, SDF och FS får lämna förslag att behandlas på förbundsstämma. Förslag från medlemsförening och SDF (motion) ska vara FS tillhanda senast den 1 februari mötesåret.
Berört SDF ska ges tillfälle att yttra sig över motion från förening.
Förbundsstyrelsen ska till förbundsstämman avge skriftliga utlåtanden över inkomna motioner.
e. UTSEENDE AV OMBUD TILL RIKSIDROTTSFÖRBUNDETS STÄMMA
Ombud till riksidrottsstämma och erforderligt antal suppleanter utses enligt 4 kap. 2 § och 3 § RF:s stadgar. Ombud ska utses av förbundsstämman eller om stämman så har beslutat, av FS. Meddelande om vilka ombud som utsetts ska snarast möjligt sändas in till RF samt till de utsedda ombuden.
f. EXTRA FÖRBUNDSSTÄMMA
FS får vid behov kalla till extra förbundsstämma.
FS är vidare skyldig att kalla till extra förbundsstämma, när en revisor begär det eller det begärs av föreningar som tillsammans utgör minst 10 % av det licensierade föreningsmedlemsantalet inom SvDF.
När FS mottagit en begäran om extra förbundsstämma ska den inom 14 dagar kalla till sådan stämma att hållas senast inom två månader. Kallelse med förslag till föredragningslista ska vara SDF tillhanda senast inom sju dagar före stämman för att distribueras vidare till föreningarna.
Underlåter FS att utfärda föreskriven kallelse, får de som gjort framställningen utfärda kallelse i enlighet med föregående stycke.
Vid extra förbundsstämma får endast det som föranlett mötet upptas till behandling. Extra förbundsstämma får inte äga rum under tid när RF:s stämma pågår.
Om sammansättning av rösträtt på extra förbundsstämma samt om beslutsmässighet, yttrande- och förslagsrätt vid sådan stämma, gäller vad som föreskrivs i 2 kap. 1 § och 2 § ovan om förbundsstämma.
g. VALBEREDNINGEN
Valberedning ska bestå av fyra ledamöter, varav en ordförande och tre övriga ledamöter, valda av förbundsmötet med könsfördelningen 50/50. Valberedningen, har rätt att tillsätta sekreterare.
Valberedningen ska sammanträda på kallelse av ordföranden eller när minst halva antalet ledamöter så begär.
I valberedningens uppdrag ingår att:
- senast fyra månader före förbundsstämman fråga dem vilkas mandattid utgår om de önskar kandidera för kommande mandatperiod,
- senast tre månader före förbundsstämman, meddela röstberättigade organisationer vilka som står itur att avgå och namnen på dem som har avböjt omval samt begära in förslag på kandidater, och
- senast tre veckor före förbundsstämman tillhandahålla röstberättigade organisationer sitt förslag beträffande varje val vid förbundsstämman samt meddela namnen på de kandidater i övrigt som föreslagits till valberedningen.
De som ingår i valberedningen får inte obehörigen röja vad de i denna egenskap fått kännedom om.
Valberedningens beslut ska protokollföras och efter förbundsmötet ska protokollen överlämnas till FS.
Föreningar och SDF har rätt att, senast två månader före förbundsstämman, till valberedningen lämna förslag på personer för val vid förbundsstämman.
Kandidatnomineringen vid förbundsstämman inleds med att valberedningen meddelar sitt förslag till nominering beträffande varje val, och att ombud därefter har rätt att nominera. Ombud har rätt att nominera personer även utöver dem som föreslagits till valberedningen.
Senast fyra veckor före förbundsstämman ska valberedningen på förbundets hemsida publicera sitt förslag beträffande varje val vid stämman.
Valberedningen ska i sitt arbete fortlöpande följa verksamheten inom FS samt Disciplinnämndens och revisorernas arbete.
KAPITEL 3 FÖRBUNDSSTYRELSEN
§ 1 SAMMANSÄTTNING SAMT KALLELSE OCH BESLUTSMÄSSIGHET
FS är, när förbundsstämma inte är samlad, SvDF:s beslutande organ. FS tillsätter sekreterare inom sig.
För alla beslut krävs enkel majoritet och att minst 50 % av FS ledamöter är närvarande.
FS sammanträder på kallelse av ordföranden. Röstning får inte ske genom fullmakt. Om ordföranden finner det erforderligt, får brådskande ärenden avgöras genom skriftlig omröstning (per capsulam) eller vid sammanträde som hålls genom ljudöverföring eller genom ljud- och bildöverföring.
FS får utse adjungerad ledamot. Sådan ledamot har yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt.
Styrelsen får överlåta sin beslutanderätt i vissa ärenden till utskott som utses inom styrelsen, till kommitté eller annat organ som har tillsatts för särskild uppgift eller till enskild styrelseledamot eller anställd.
Den som fattat beslut med stöd av bemyndigande enligt föregående stycke ska regelbundet underrätta styrelsen om vidtagna åtgärder och fattade beslut.
§ 2 FÖRBUNDSSTYRELSENS ÅLIGGANDEN
Det åligger FS bl. a.: |
1. Att bedriva sin verksamhet enligt den av RF:stämman beslutade verksamhetsidén, visionen och värdegrunden samt dessa stadgar och förbundsstämmans beslut.
2. Att verka för dartsportens utveckling och utbredning inom Sverige samt gentemotutlandet.
3. Att i alla avseenden företräda och tillvarata SvDF:s intressen och följa utvecklingen inomdenna sport utomlands och delta i det internationella samarbetet på dartsportens område.
4. Att övervaka efterlevnaden av gällande allmänna författningar, RF:s och WDF:s stadgarsamt SvDF:s stadgar och utfärdade regler och fattade beslut.
5. Att aktivt arbeta mot doping, matchfixing, osund ekonomi och annat fusk.
6. Att följa och stödja verksamheten inom SDF och föreningarna, inklusive att följa upp att föreningarna fullgjort sina åligganden enligt 8 kap. 5 § RF:s stadgar samt att granska SDF:s verksamhets- och förvaltningsberättelser.
7. Att ansvara för och förvalta SvDF:s tillgångar samt verka för att stärka SvDF:s ekonomi.
8. Att upprätta verksamhetsredovisning och årsbokslut samt förslag till verksamhetsinriktning och ekonomisk budget för kommande period, och att även i övrigt utarbeta och bereda förslag, planer m.m. att föreläggas förbundsstämman och tillse att av förbundsstämman fattade beslut verkställs inom av förbundsstämman fastställda tids-och ekonomiska ramar.
9. Att utse arrangör för SvDF:s mästerskapstävlingar och svara för tävlingarnas genomförande enligt gällande tävlingsregler.
10. Att administrera SvDF:s tävlingar enligt gällande tävlingsregler, ge tillstånd till nationella och internationella tävlingar samt besluta om riktlinjer för deltagande i tävling eller uppvisning utomlands.
11. Att föreslå förbundsstämman om utdelning av SvDF:s utmärkelser.
12. Att årligen upprätta röstlängd för förbundsstämma och SDF-möten att gälla för tiden fr.o.m. den 1 januari t.o.m. den 31 december samt att förbereda förbundsstämman.
13. Att anställa SvDF:s arbetstagare och bestämma om organisationen av SvDF:s kansli inom av förbundsstämman fastställda ekonomiska ramar.
14. Att enligt RF:s stadgar till Riksidrottsstyrelsen (RS) insända dels beslutad ändring av SvDF:sstadgar och på begäran, tävlingsregler, dels de uppgifter om SvDF:s medlemsföreningar som RS bestämt.
15. Att årligen senast sex månader efter räkenskapsårets slut till RF inlämna verksamhetsberättelse med årsredovisning/årsbokslut och årsmötesprotokoll.
16. Att fastställa stadgemall för SDF.
17. Att pröva ärenden enligt 15 kap. RF:s stadgar samt följa SvDF:s skyldigheter enligt Idrottens Antidopingregler och Idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet.
18. Att på begäran av RS, RIN, Idrottsombudsmannen, DoN, ADSE eller Idrottens skiljenämnd lämna uppgifter samt avge yttranden.
19. Att i enlighet med lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn, begära att den som anställs eller erhåller uppdrag inom SvDF, om arbetet eller uppgifterna som personen erbjuds eller tilldelas innebär direkt och regelbunden kontakt med barn, visar upp ett utdrag enligt lagen (1998:620) om belastningsregister.
20. Att se till att SvDF:s stadgar och styrelseprotokoll finns tillgängliga på SvDF:s hemsida(www.dart.se)
§ 3 PRÖVNINGSRÄTT M.M.
Disciplinnämnden handlägger och beslutar, med stöd av 14 kap. 8§ femte stycket RF:s stadgar, som första instans, i alla bestraffningsärenden enligt 14 kap. RF:s stadgar.
Böter får, med hänvisning till 14 kap. 5§ andra stycket RF:s stadgar, ådömas enskild individ med som mest 25 000kr.-10-Disciplinnämndens (DN) beslut får enligt 14 Kap RF:s stadgar överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN) inom två veckor från beslutsdagen.
Avstängning, med stöd av 14 kap. 6§ femte stycket RF:s stadgar, kan omfatta även träning i anläggnings som disponeras av:1. Den dömdes förening. 2. Annan förening med medlemskap i eller anslutning till SvDF3. IdrottsAB med verksamhet inom SvDF.
Endast en påföljd får förekomma i varje enskilt fall. Avstängning, med hänvisning till 14 kap 7§ femte stycket, upp tom en månad kan kombineras med böter, som mest 25 000kr
Kapitel 4 SPECIALIDROTTSDISTRIKTSFÖRBUND
§ 1 SPECIALIDROTTSDISTRIKTSFÖRBUND
SDF, som är ideella föreningar, ska enligt dessa stadgar och SDF:s stadgar arbeta såsom SvDF:s regionala organ i enlighet med SvDF:s ändamål enligt 1 §.
Förening tillhör det SDF inom vars geografiska område föreningen har sin hemort.
§ 2 SPECIALIDROTTSDISTRIKTSFÖRBUNDENS GRÄNSER
SDF ska om möjligt omfatta samma geografiska område som ett RF/SISU-distrikt. Är detta inte möjligt ska befintligt SDF tillsammans med annat ansöka hos FS om sammanslagning.
SDF:s namn ska, om det sammanfaller med samma geografiska område som ett RF/SISU-distrikt bära samma geografiska namn. Om ett SDF är en sammanslagning av flera RF/SISU-distrikt ska det bära ett namn som geografiskt beskriver dess lokalisering. Namnet ska godkännas av FS.
Alla SDF ska innehålla ordet Dartförbund.
SvDF består av följande SDF:
- Stockholms Dartförbund StDF
- Upplands Dartförbund UDF
- Norrlands Dartförbund NDF
- Svealands Dartförbund SveDF
- Götalands Dartförbund GDF
- Västsvenska Dartförbund VDF
- Skånes Dartförbund SkDF
§ 3 SPECIALIDROTTSDISTRIKTSFÖRBUNDENS STADGAR
SDF:s stadgar ska följa de av SvDF fastslagna och av RS granskade normalstadgarna för SDF.
För att äga giltighet ska SvDF godkänna de av SDF:s årsmöte antagna stadgarna. SvDF har därvid rätt att påtala ändring av stadgarna om de strider mot normalstadgarna eller på annat sätt anses vara olämpliga.
Kapitel 5 FÖRENINGARNA
§ 1 MEDLEMSKAP I SVENSKA DARTFÖRBUNDET
Ideell förening får efter skriftlig ansökan upptas som medlem i SvDF om samtliga av nedanstående villkor är uppfyllda.
- Ansökan om medlemskap är upprättad enligt RS:s anvisningar, vilket även innebär uppgift om organisationsnummer, och är åtföljd av föreningens stadgar, vilka ska upprättas på grundval av RF:s stadgemall för idrottsföreningar.
- Föreningen på sitt program har sådan dartverksamhet som omfattas av förbundets verksamhet.
- Föreningen har förbundit sig att i sin idrottsliga verksamhet följa RF:s och SvDF:s stadgar, tävlingsregler och beslut fattade av överordnat idrottsorgan.
- Föreningens namn inte är olämpligt eller kan förväxlas med en till RF redan ansluten föreningsnamn.
- Föreningen har betalat de avgifter som i vederbörlig ordning har bestämts.
Medlemskap i SvDF innebär att föreningen samtidigt blir medlem i det SDF och RF-SISU-distrikt (distrikt) inom vars gränser föreningen har sin hemort. FS kan bevilja dispens.
Om en förenings ansökan om medlemskap i SvDF lämnas utan bifall, får föreningen överklaga beslutet hos RIN enligt 15 kap. RF:s stadgar.
§ 2 MEDLEMSKAPETS UPPHÖRANDE
Förening som önskar utträda ur SvDF, ska skriftligen anmäla detta. Har föreningen inte betalat föreskrivna avgifter, beslutar FS om de ska betalas eller inte.
Förening som inte har betalat årsavgift under två på varandra följande år, får anses ha begärt sitt utträde. Medlemskap upphör i sådant fall genom att föreningen avförs från medlemsförteckningen. Föreningen ska underrättas om att den avförts från förteckningen.
Utan att anmälan om utträde föreligger får förening uteslutas om den – trots påminnelser – underlåter att följa idrottens värdegrund eller vad som i övrigt föreskrivs i dessa stadgar eller RF:s stadgar.
Förening får också uteslutas, om den inte uppfyller villkoren enligt 2 kap. 1 § RF: stadgar eller har underlåtit att rätta sig efter beslut som har fattats av SvDF, SDF, RF eller distrikt eller på annat sätt påtagligt har motarbetat SvDF:s intressen.
Fråga om uteslutning får inte avgöras förrän föreningen har fått tillfälle att yttra sig inom en av FS angiven tid. I beslut om uteslutning ska skälen härför redovisas samt anges vad den uteslutna föreningen ska iaktta för att överklaga beslutet.
Beslut om uteslutning får överklagas enligt 15 kap. 1 § RF:s stadgar.
§ 3 ÅLIGGANDEN
Förening ska:
- Följa RF:s stadgar samt SvDF:s stadgar, tävlingsbestämmelser, seriebestämmelser, bestraffningsbestämmelser och övriga bestämmelser och beslut fattade av överordnat idrottsorgan.
- årligen betala medlemsavgift och avge årsrapport samt till SvDF på begäran insända sinverksamhetsredovisning och årsbokslut för det senast förflutna verksamhetsåret.
- på begäran av RS, SvDF, Distriktsstyrelse, RIN, DoN, Idrottsombudsmannen, ADSE eller Idrottensskiljenämnd ställa föreningens handlingar till förfogande samt lämna av dessa organ begärdauppgifter.
- föra räkenskaper och upprätta verksamhetsberättelse med resultat- och balansräkning, föraprotokoll vid årsmöten, andra föreningsmöten och styrelsens sammanträden samt föramedlemsförteckning.
- hålla årsmöte som bl.a. efter verkställd revision, ska besluta om ansvarsfrihet för styrelsensförvaltning för det gångna året.
- varje kalenderår snarast efter ordinarie stämma eller, i förekommande fall, extra stämma hos SvDF registrera namn och kontaktuppgifter till föreningens styrelseledamöter och firmatecknare, samt i enlighet med lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn, begära att den som anställs eller erhåller uppdrag inom föreningen, om arbetet eller uppgifterna som personen erbjuds eller tilldelas innebär direkt och regelbunden kontakt med barn, visar upp ett utdrag enligt lagen (1998:620) om belastningsregister.
§ 4 MEDLEMMAR I FÖRENING
Endast enskild person får, efter ansökan, upptas som medlem i förening.
Ansökan om medlemskap får avslås endast om det kan antas att sökanden kommer att motarbeta föreningens ändamål, värdegrund eller intressen.
Medlem har rätt att, efter anmälan, utträda ur föreningen.
Medlem som inte har betalat medlemsavgift under två på varandra följande år, får anses ha begärt sitt utträde. Medlemskap upphör i sådant fall genom att medlemmen avförs från medlemsförteckningen. Personen ska underrättas om att medlemskapet upphört.
Medlem får uteslutas om medlemmen har försummat att betala av föreningen beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, brutit mot idrottens värdegrund, föreningens stadgar eller på annat sätt skadat föreningens intressen.
Uteslutning gäller tills vidare. Beslut om uteslutning får dock begränsas till att omfatta viss tid. Sådan tidsbegränsad uteslutning får som mest omfatta sex månader från beslutsdagen.
Om tillräckliga skäl för uteslutning inte föreligger får föreningen i stället meddela medlemmen en varning.
Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss av föreningsstyrelsen angiven tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts.
I beslut om uteslutning och varning ska skälen redovisas samt anges vad medlemmen ska iaktta för att överklaga beslutet. Beslutet ska inom tre dagar från dagen för beslutet skickas till medlemmen.
Beslut att vägra medlemskap, medlemskapets upphörande eller varning får av den berörde överklagas till FS enligt 15 kap. RF:s stadgar.
Medlem har rätt att delta i föreningens idrottsliga verksamhet under de former som är vedertagna inom dartidrotten och på samma villkor som gäller för övriga medlemmar.
§ 5 SPELARLICENS
För deltagande i av SvDF, eller SDF sanktionerad eller arrangerad tävling krävs, om inte annat föreskrivs i SvDF:s tävlingsbestämmelser, att spelaren innehar spelarlicens i SvDF för en förening som är medlem i SvDF. Rapportering av spelaruppgifter ska ske i enlighet med av FS meddelad ordning.
Spelarlicensen upphör att gälla med automatik:
- Under den tid en spelare är avstängd enligt 14 kap 6§ eller 13§ RF:s stadgar eller Idrottens Antidopingreglemente. Detta gäller oavsett föreningstillhörighet.
- Under den tid spelaren är temporärt utesluten som medlem i en förening enligt 8 kap 6§ RF:s stadgar(som mest 6 månader) Spelaren är under den tiden förhindrad att erhålla spelarlicens genom medlemskapi annan förening.
- För spelare som uteslutits (tills vidare) som medlem i en förening enligt 8 kap 6§ RF:s stadgar. Licensen upphör att gälla from den dag uteslutnings beslutet vunnit laga kraft. Till dess beslutet vunnit laga kraft är spelaren förhindrar att erhålla spelarlicens genom medlemskap i en annan förening.
När uteslutningsbeslutet vunnit laga kraft är spelaren oförhindrad att genom medlemskap i annan förening ansöka om en ny spelarlicens. Rapportering av spelarens avstängning och/eller uteslutning ska ske i enlighet med en av FS meddelad ordning.
Spelare som deltar i tävling trots att spelarlicensen upphört enligt ovan kan anmälas till bestraffning enligt 14 kap RF:s stadgar. Även arrangör eller annan ansvarig som är medveten om spelarens avsaknad av giltig licens och som tillåter spelaren att delta i tävling kan anmälas till bestraffning.
Beslut i uteslutningsärende ska genast och i vart fall senast inom tre dagar avsändas till parterna, den anmäldes förening och i förekommande fall den anmäldes SDF och SvDF samt idrottsombudsmannen.
Kapitel 6 REVISORER OCH REVISION
§ 1 REVISORER OCH REVISION
SvDF:s verksamhet, förvaltning och räkenskaper ska revideras av en auktoriserad eller godkänd revisor och en medlemsrevisor (lekmannarevisor).
Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av SvDF:s räkenskaper, förbundsmötes- och FS-protokoll och övriga handlingar, liksom Disciplinnämndens beslut.
FS:s räkenskaper och övriga handlingar ska överlämnas till revisorerna senast den 15 februari årligen. Handlingarna ska efter verkställd revision tillsammans med revisorernas berättelse och medlems revisorns granskningsrapport vara FS tillhanda senast den 15 mars.
§ 2 MEDLEMSREVISOR
Medlemsrevisorn ska årligen granska om SvDF:s verksamhet sköts på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt och om SvDF:s interna kontroll är tillräcklig.
Efter verkställd granskning ska medlemsrevisorn varje år senast den 15 mars till FS överlämna en granskningsrapport.
Kapitel 7 TÄVLINGSBESTÄMMELSER OCH FÖRESKRIFTER
§ 1 TÄVLINGSBESTÄMMELSER
Utöver dessa stadgar hänvisas till SvDF:s övriga bestämmelser och föreskrifter, bland vilka märks:
– SvDF:s tävlingsbestämmelser,